Избери език:
bg
Валута:
BGN

Речник на корейската козметика

Речник на корейската козметикаДа разшифроваме какво се крие зад термините на корейската козметика


Ампула (Ampoule): Ампулата е козметичен продукт за интензивно третиране на проблемите на кожата. Ампулите обикновено съдържат много висока концентрация на активни съставки и обикновено са в малки опаковки с капкомери. Ако нанасяте различни третиращи продукти като слоеве в една рутина, то ампулите се нанасят след есенциите, но преди серумите. Добро правило, което да запомните при наслояването е да нанасяте продуктите от най-леките към най-тежките.

ВВ крем (BB Cream): ВВ крем най-просто казано означава балсам за красота (от blemish balm или beauty balm). BB кремът е тонален грим продукт, който осигурява средно покритие в комбинация с други ползи за кожата. Обикновено имат слънцезащитен фактор, въпреки, че не се препоръчва да се използват вместо стандартната защита срещу слънцето.

Двойно почистване (Double Cleansing): Двойното почистване е първата част от традиционната корейска рутина за красота. Първо се използва почистващ продукт на мастна основа, който може да е течен като олио или по-твърд, като балсам. Маслените почистващи продукти са най-доброто средство за премахване на нечистотии на маслена основа, като грим, слънцезащита и излишния себум. След тях се прави второ почистване, при което вече се използва почистващ продукт на водна основа, който премахва всички останали мръсотии. Продуктът на водна основа може да бъде под формата на пяна, гел или вода.

Ексфолиант (Exfoliator): Ексфолиантите премахват старите наслоени по повърхността на кожата мъртви кожни клетки. Има два основни вида ексфолианти - физични и химични. Физичните ексфолианти са скрабове, които механично премахват мъртвите клетки, докато Химичните ексфолианти обикновено използват киселини като AHA или BHA. Напоследък все по-голяма популярност набират и един нов вид ексфолианти - ензимите.

Емулсия (Emulsion): Емулсията е лек овлажнител, който има текстура близка до тази на лосиона или тоалетното мляко. Емулсията добавя допълнителен слой хидратация и следва да се нанася след есенциите и серумите и преди крема, ако се ползва такъв. За по-мазна кожа, нанасянето само на емулсия може да е напълно достатъчно. Съвет: Ако използвате наслояване на различни хидратиращи продукти, нанасяйте от най-лекия към най-тежкия (Тоник-Есенция-Серум-Емулсия-Крем).

Есенция (Essence): Есенцията е продукт за третиране на кожата. Обикновено е с лека текстура и се използва след почистване и тониране. По принцип есенциите дават допълнителна хидратация, но някой имат и други ползи за кожата, като изсветляващ или антиейдж ефект. Съвет: Ако използвате различни третиращи продукти, наслагвайте от най-лекия към най-тежкия.

Избелване (Whitening): Терминът “Whitening”, който се среща върху етикетите и описанията на огромна част от корейските продукти и в буквално се превежда като “избелване” в света на K-Beauty просто означава изсветляване. Всички продукти съдържащи “whitening”, които предлагаме имат за цел да изсветлят и изравнят тена на кожата. Нито един от тях няма да избели кожата в смисъл да я направи по-светла от естествения й цвят.

Лосион (Lotion): Лосионите са друг вид хидратиращи продукти, които обикновено са леко по-плътни от емулсиите, но не толкова тежки като кремовете. Все по-често разликата между емулсия и лосион е само в наименованието, а реално изпълняват една и съща функция. Във вечерната рутина, след лосионите може да се нанасят нощни кремове или нощни маски.

Метод на седемте тоника (Seven Skin Method): Методът на седемте тоника означава последователното използване на до седем фини слоя тоник върху лицето незабавно след почистване.(В Корея тониците са известни и като “Skin”). Тази техника на наслояване дава на кожата възможност лесно да абсорбира цялата допълнителна хидратация без утежняването или запушването на порите от по-плътните и мазни овлажнители.

Мист (Mist): Мистът е тоник, който е в бутилка със спрей. Може да се използва след почистване вместо тоник или преди тоник. Мистовете също така са идеалното решение за моментална хидратация през деня (дори и върху грим). Просто носете един в чантата си и напръскайте лицето си веднага щом усетите нужда от хидратация.

Нощна маска (Sleeping Mask или Sleeping Pack): Нощната маска е продукт, чиято функция е да отделя хидратация с течение на времето. Тя се използва вечерно време като последна стъпка от рутината за грижа за кожата.

Олио (Oil): Олиото за лице е още един вид продукт за третиране на кожата с високи концентрации на активни съставки. Олиото може да се нанася директно върху кожата на лицето или да се смеси с овлажнител.

Пилинг (Peeling): Пилинг означава ексфолиране. Примери за такива продукти са пилинг геловете и пилинг падовете. Ексфолирането винаги се прави след почистване и трябва винаги да се внимава да не се прекали с него, обикновено два пъти седмично е достатъчно.

Почистваща вода (Cleansing Water): Почистващите води, които могат да бъдат и под формата на мицеларна вода, са продукт с много предназначения, които нежно отстраняват грима и мръсотията. Някои от тях могат да бъдат използвани и като тоници или като ексфолианти. При някои видове почистващи води изплакването след използването не е задължително.

Почистващо олио (Cleansing Oil): Почистващото олио се използва като първа стъпка във вечерната рутина, за да премахне чрез разстваряне грима и слънцезащитните фактори. Нанася се върху суха кожа, масажира се лицето няколко минути, след което се добавя малко вода, за да емулгира (да стане като мляко), масажира се лицето още няколко минути, след което се изплаква с хладка вода.

Почистващи продукти на водна основа (Water-Based Cleanser): Почистващите продукти на водна основа са втората стъпка от двойното почистване и могат да бъдат използвани самостоятелно за сутрешно почистване. Те могат да са в най-различни форми: почистващи пяни, почистващи гелове или почистващи води.

Почистващи продукти с ниско pH (Low pH Cleansers): Кожата има нужда да поддържа леко киселинен баланс на pH (около 5.5), за да функционира възможно най-добре. Нискокиселинният почистващ продукт не само ще регулира нивото на pH, но и ще поддържа кожата здрава.

Себум (Sebum): Себумът е естественият мастен секрет, който кожата произвежда. Прекомерният себум е причината за мазната кожа и често се асоциира с акне. Много K-Beauty продукти целят да помогнат в контролирането на прекомерния себум.

Серум (Serum): Серумите са като подсилени есенции. Те добавят допълнителен слой хидратация и като всички останали третиращи продукти, са насочени към третирането на специфични кожни проблеми като петна, зачервявания, бръчки и други.

Слънцезащита (Sunscreen): Слънцезащитата е термин, който обединява различните видове продукти за защита от въздействието на слънчевите лъчи. Слънцезащитните продукти могат да бъдат под формата на крем, гел, есенция, лосион, мляко, спрей и дори кушън.

Тоник (Toner): Корейските тоници, за разлика от масовите западни тоници, са хидратиращ, а не почистващ продукт. Тоникът се нанася веднага след почистване, за да помогне да се балансира нивото на pH и да подготви кожата по-добре да абсорбира активните съставки от следващите в рутината третиращи продукти. Тониците може да са много леки, съвсем воднисти, мистове или пък по-гъсти, с текстура наподобяваща есенция, които са известни още като “Тоник-есенция”.

Третиращи продукти (Treatments): В корейската рутина за грижа за кожата, след почистването и нанасянето на тоник, идва мястото на третиращите продукти, които осигуряват специална грижа за кожата. Те третират специфични кожни проблеми - бръчки, разширени пори, петна и т.н. Третиращите продукти могат да бъдат есенции, серуми, ампули, олиа, понякога дори емулсии и лосиони. Ключът при използването на различни видове третиращи продукти за специална грижа в една рутина е да се наслояват като се започне от най-лекия продукт към най-тежкия или от най-течния като консистенция към най-плътния.

Шийт маска (Sheet Mask): Шийт маската е продукт за специална грижа, чиято основна задача е да осигурява хидратация. Тези маски обикновено са направени от памучни листове или са от вид гел, изрязани са с формата на лице с дупки за очите, носа и устата и са напоени в богати есенции. Шийт маските се използват след тоник, а след тях се нанася крем.

Dewy ефект на кожата (Dewy (“gwang”) Skin): Трудно преводим на български ефект, при който кожата изглежда дълбоко хидратирана и бляскава, почти влажна, мокра, за разлика от маритащия ефект на кожата.

K-beauty: Това е обединяващият термин, който се използва за всичко, свързано с корейската козметика, включително грижа за кожата, продукти, рутина и тенденции.

PA: PA е използван в азиатските страни индикатор за степента на защита от UVA лъчите на слънцето. Степените на PA варират от PA+ до PA++++. Повече + означава по-дълготрайна защита.

SPF: SPF е съкращение, което се използва да индикира степента на защита от UVB лъчите на слънцето - слънцезащитен фактор. По-високите номера означават по-дълготрайна защита от UVB лъчи.

Skin: Всъщност Skin е термин, който в Корея използват за тоник. :-)

UVA: Дългите вълни на ултравиолетовите А лъчи (UVA) проникват дълбоко в дермата, най-дебелия слой на кожата и причиняват преждевременно стареене на кожата, набръчкване и тъмни петна. Означението PA върху слънцезащитните продукти показва степента на защита от UVA лъчи.

UVB: Късите вълни на ултравиолетовите В лъчи (UVB) изгарят повърхностните слоеве на кожата и са основната причина за слънчево изгаряне и рак на кожата. Означението SPF върху слънцезащитните продукти показва защитата от UVB лъчи.